Aankomst en gewenning van uw hond

Uw adoptiehond ophalen op de luchthaven

Het moment is aangebroken dat uw adoptiehond naar Nederland komt. Wij hebben daar vooraf contact met u over maar we vertellen hier alvast hoe dat in zijn werk gaat.

Vluchtgegevens

U ontvangt van ons vooraf gegevens over de aankomstdatum, tijd en het vluchtnummer. Kom op tijd; niet te laat, maar ook niet te vroeg. Wanneer er onderweg vertraging is, laat het dan aan een van onze vrijwilligers weten.

Kom samen met iemand en met de auto

U komt uw hond ophalen met een auto en komt bijvoorkeur samen met iemand die de auto bestuurt. U zit dan achterin bij de hond en kan met uw volledige aandacht bij de hond zijn zodat de binding vanaf het eerste moment begint.

Parkeren op de luchthaven

Op Schiphol: Zet u de auto op : P1 – kort parkeren. Wanneer er regen is voorspeld, parkeer dan alstublieft overdekt. We zetten een reischat op in messenger. Volg de instructies uit de reis-chat.

Waar op Schiphol kunt u uw hond ophalen

Check op Schiphol-Plaza bij welke aankomsthal de passagiers van de vlucht arriveren, daar ontmoeten we elkaar. De hal wordt ook gecommuniceerd in de reis-chat, alsook waar in de hal de vrijwilligers precies staan.

Wat neemt u mee naar de luchthaven?

Neem alle hieronder genoemde spullen mee naar de aankomsthal:

  • 2 riemen per hond (géén ziplijn / uitrollijn)
  • Drinkbakje met flesje water
  • Toiletpapier of keukenrol
  • Vuilniszak
  • Oude handdoek

Voer

U hoeft geen brokjes mee te nemen; de hond is waarschijnlijk te gestrest om te eten en soms ook misselijk tijdens de autorit terug. Het voer komt er dan weer uit.

De aanschaf van het anti-ontsnappingstuig

De hond krijgt op de luchthaven het anti-ontsnappingstuig om waar wij de twee riemen, die u zelf heeft meegenomen, aan vastmaken. U kunt meer lezen over het anti-ontsnappingstuig op de pagina adoptieprocedure en op de pagina met de tarieven.

Voorkom dat uw hond vlucht

De hond maakt op deze dag veel mee: weg uit hun vertrouwde omgeving, weg van de roedel, vervoer in de kennel, in de auto, de vreemde vluchtbegeleider die hem meeneemt, de drukte en herrie van de luchthavens, de vreemde geuren en de vliegreis. En in geval van transport over de weg: alle vreemde honden, alleen in een kennel en het vreemde mens, die komt schoonmaken en voeren.

De hond wil instinctief weg uit deze stressvolle situatie, terug naar de vertrouwde omgeving; hij kan de benen nemen. Door de hond het anti-ontsnappingstuig om te doen, ook thuis gedurende ongeveer de eerste twee maanden, kunt u voorkomen dat uw hond de benen neemt.

De aankomst van de hond

Er is een vrijwilliger die u opvangt op de luchthaven en instructies geeft.

Het wachten kan soms lang duren; de kennel komt als laatste uit het vliegtuig, wordt door de vluchtbegeleider bij een aparte uitgifte opgehaald en deze brengt de kennel door de douane naar ons toe. De vrijwilliger(s) handelen eerst de administratie af met de vluchtbegeleider. De kennel blijft dicht totdat hij naar een rustige plek op de luchthaven gebracht is.

Hou intussen gepaste afstand van de kennel en de hondjes; het is heel verleidelijk, maar ze kunnen erg gestrest zijn.

Vervolgens vindt de overdracht van papieren, paspoort, een chipcontrole plaats en wordt de hond door de vrijwilligers uit de reisbench gehaald en wordt het tuig zullen omgedaan. U houdt afstand van de kennels en de vrijwilligers tot u gevraagd wordt om dichterbij te komen.

Voor transport over de weg geldt:

Hou afstand van de wagen en de transporteur. Hou afstand van de medewerker van Stichting For the Strays – Paws of Greece, ook als zij uw hond al bij zich heeft. De overdracht zal een voor een, op rustige wijze plaatsvinden. De medewerker roept u bij zich.

Met uw hond in de auto

Wanneer u terugkomt bij de auto kunt u de hond een beetje water aanbieden; niet te veel en wees niet verbaasd als de hond nog niet wil drinken. Zet de hond rustig in de auto en doe de achterdeur op slot. Rij in een keer naar huis. Zorg dat er iemand naast de hond zit voor geruststelling.

Voordat u uit de auto stapt: beide riemen vast!

Voordat u thuis de auto open doet, zorg dat u de hond goed vast heeft aan beide riemen. Dit is hét moment om te ontsnappen. Neem overal echt de tijd voor. Laat de hond rustig kijken en snuffelen. Forceer de hond niet door hem mee te sleuren.

Thuis

Stap voor stap de wereld verkennen

Laat de hond voorzichtig de nieuwe omgeving verkennen. Indien mogelijk, hou het dan de eerste dag bij één ruimte. Het is een enorm stressvolle gebeurtenis voor een hond en alles is nieuw en onbekend.

Ontsnappingsgevaar

Zorg er bij het verlaten van de woning altijd voor dat de hond achter een deur zit, wanneer de deur naar buiten open gaat, zodat hij niet kan ontsnappen. Komen mensen wel eens ‘achterom’ op bezoek of hebben mensen een sleutel? Zorg dat de hond niet weg kan schieten.

Eten en uitlaten

Laat de hond na het eten meteen uit. Bouw ook dat langzaam op. Misschien is in de eerste periode de tuin al spannend genoeg.
Als de hond zijn behoefte gedaan heeft, geef hem dan rust zodat hij lekker kan slapen.

Plast of poept de hond nog niet, hou dan toch het gewone ritme aan. De hond meldt zich vanzelf of gaat mee in het ritme.

Tijdelijk weer onzindelijk

Het kan zijn dat de hond tijdelijk, door de stress, niet (meer) zindelijk is; behandel hem als een pup en train hem (weer) naar zindelijk. Ook heeft de hond mogelijk tijdelijk geen vaste ontlasting. Dit kan wel tot twee weken duren.

Rust

Zodra de hond zich genoeg op zijn gemak voelt, zal hij veel willen slapen om de overgang te verwerken. Zorg dat er een plek is waar de hond tot rust kan komen. Op deze veilige plek wordt de hond volledig met rust gelaten.

De hond niet wassen

Was de hond niet. Dit is een enorme stressvolle prikkel voor de hond. Daarnaast is de hond behandeld tegen parasieten (waarmee en wanneer staat in het paspoort). Door de hond te snel te wassen, verliest deze behandeling zijn werking.

Het kan zijn dat de hond naar de Safe Haven ruikt. Ververs indien nodig dagelijks het kleedje waar de hond op ligt. U kunt de hond na een paar dagen een beetje schoonmaken met puppywipes of een washandje. Geef de hond als het echt niet anders kan pas na de tweede week, thuis, een wasbeurt met een hondenshampoo.

Hygiëne

Let altijd goed op de hygiëne; was de handen nadat u de hond geknuffeld heeft en beperk het knuffelen in het gezicht.

Welk voer gaat u geven

Wij vragen u Premium A voer te geven. De honden hebben in het begin iets extra nodig, maar ook na de eerste periode prefereren wij als u dit voer blijft geven. De honden krijgen geen voer mee vanaf de safe haven (dit is om meerdere redenen niet mogelijk) en zullen hoogstwaarschijnlijk diarree krijgen. Het is belangrijk dat u in een keer start met het voer wat u van plan bent te blijven gebruiken.
Bijvoorbeeld: Royal Canin, Hill’s, Edgard and Cooper, Wolf of the Wilderness, Smolke e.d.

Bezoek ontvangen, andere mensen, andere honden

Leg niet meteen bezoeken af met de hond en neem de hond niet meteen overal mee naar toe; alleen de wandelingetjes kunnen al heel spannend zijn voor de hond. De hond is nog niet gewend om aan de lijn te lopen en weet niet hoe hij zich ten opzichte van andere honden moet gedragen, wanneer hij aan de lijn zit.

Probeer bezoek thuis zo veel mogelijk vanaf de derde week, mondjesmaat, te plannen; de prikkels van de verhuizing zijn groot. De hond weet zich hiertegen niet te beschermen en daarom vragen we u dit voor hem te doen.
Na de eerste week kunt u alles langzaam opbouwen. Let daarbij goed op het gedrag van uw hond; deze geeft heel goed aan als het te veel is.

*Bron: rescuedbytraining

Een mooi voorbeeld van wat allemaal prikkels zijn voor uw hond, terwijl wij denken dat er niets aan de hand is.

De stresslevels van uw adoptiehond

Hoe kan je stress herkennen en wat kan er gebeuren wanneer je hond negatieve stress blijft ervaren? E.e.a. wordt heel mooi weergegeven in onderstaande stressladder. Bij vragen: neem gerust contact op!


*Bron afbeelding: de Kwispelheide

Wat doen wij aan nazorg

Stel al uw vragen in de chat “Virtuele huisbezoek ‘naam hond’”. Een van ons zal de vraag oppakken en de anderen kunnen meteen zien dat de vraag behandeld is. Een vrijwilliger in Nederland zal u na het eerste kwartaal bellen om te horen hoe het gaat. Wij helpen graag!

Wanneer echter blijkt dat er daadwerkelijk opvoedingsissues zijn, welke niet met 2 a 3 weken nazorg van onze kant opgelost kunnen worden, verwijzen wij u graag door naar een hondentrainer of gedragsdeskundige in uw buurt.

Sterilisatie / castratie

Wanneer de hond nog niet gesteriliseerd of gecastreerd is bij aankomst, horen wij graag van u op welke datum dit heeft plaatsgevonden. Dit komt alleen voor bij honden jonger dan 1 jaar. Alle andere honden worden geholpen voordat ze gaan reizen.

Vragen / hulp nodig?

Zijn er vragen, loopt u tegen iets aan met de hond? schroom dan niet om contact met ons op te nemen.
Wij hebben veel ervaring en helpen graag.