Foster- of opvanggezin worden

Foster met fosterhond op het strand

Is een hond fosteren iets voor u?

U vindt het fijn en gezellig als er een hond in huis is maar u wilt (nog) geen hond adopteren. Of misschien vindt uw eigen hond het leuk om af en toe een maatje in huis te hebben. En u vindt het een prettig idee om een anders kansloze hond op actieve wijze een kansrijke toekomst te bieden! Dan is een opvanggezin worden iets voor u.

We leggen graag uitgebreid uit hoe dit in zijn werk gaat.

Foster procedure om een zwerfhond op te vangen

Elke foster ondergaat dezelfde procedure als een aspirant adoptant. Hierdoor kan de foster de aspirant adoptant ook uitleg geven over (het belang van) de procedure.

  • U vult het foster intakeformulier in.
  • We hebben een (telefonisch) intake- en informatiegesprek.
  • Er komt iemand van de organisatie (virtueel) bij u thuis om te kijken in wat voor omgeving de hond gaat ‘leren’. Want wanneer een hond naar Nederland komt, zal hij veel nieuwe indrukken krijgen en veel moeten leren.
  • We tekenen de fosterovereenkomst.
  • We gaan met u in overleg over welke hond het beste bij u en uw situatie past.

Hoe lang blijft uw fosterhond?

De hond, die u in huis krijgt, blijft bij u tot er een adoptie gezin gevonden is. Het is niet te zeggen hoe lang dat duurt. Het varieert gemiddeld van een paar dagen tot een maand of zes, maar dat kan natuurlijk ook nog langer zijn! Nogmaals, het is niet te voorspellen.

U vergroot de kans op adoptie enorm

De praktijk wijst uit dat de kans op een succesvolle adoptie sterk toeneemt, wanneer een hond in een fostergezin in Nederland, België of Duitsland is opgevangen.

Wat verwachten wij van een foster?

Het opvangen vraagt best wat flexibiliteit van u en indien van toepassing, uw gezin. Tegelijkertijd geeft het enorm veel voldoening. U leert deze hond beter kennen en u kunt hem/haar helemaal laten inburgeren. Hoe?

Rust, rust, rust

De hond een plaats bieden om bij te komen van de reis en alle nieuwe indrukken. Dat betekent zeker in het begin heel veel rust. Al die indrukken kosten veel energie en de meeste honden slapen veel. Een fijn, veilig plekje, waar ze met rust gelaten worden, is essentieel.

Liefde en steun

Hartstikke spannend, zo’n nieuwe wereld! Wanneer honden zover zijn dat ze vertrouwen in u krijgen, kunt u steun bieden in spannende situaties. Tot die tijd kunt u de hond het beste zoveel mogelijk met rust laten en zelf ‘de kat uit de boom’ laten kijken. Ze zoeken wel toenadering wanneer zij daar zelf aan toe zijn.

Verzorging

Goede verzorging bestaat onder andere uit gezonde en volwaardige voeding, altijd vers drinkwater, lekkere kluiven die helpen om te ontspannen, een borstelbeurt als ze daaraan toe zijn en het langzaam opbouwen van wandelingen.

Regelmaat

Regelmaat in de dagen geeft de hond rust. Honden zijn meester in het onthouden van dagelijkse patronen en wanneer ze weten wat ze kunnen verwachten, geeft dat meer rust en minder stress.

Observatie

Een fostergezin heeft naast het bieden bovenstaande ook de belangrijke taak om het gedrag van de hond te observeren en de bevindingen met ons te communiceren.  Hierdoor krijgen we een zo volledig mogelijk beeld van de hond. En dat helpt ons om een zo goed mogelijke match vinden tussen de hond en de adoptanten. We willen graag regelmatige updates, foto’s etc. zodat we de mogelijke adoptanten kunnen voorzien van informatie.

Socialisatie

De Griekse straathond of de pups die al van kleins af aan op de Safe Haven zijn, zijn vaak niet gewend aan het leven bij mensen in een huis. Ze hebben dus nog een hoop te leren! Deze socialisatie fase begint bij de foster. Denk daarbij bijvoorbeeld aan geleidelijk kennis laten maken met andere honden, wandelen aan de lijn, vreemd bezoek, kinderen, katten, huiselijke geluiden en autorijden.

De fosterhond uitlaten

De hond moet regelmatig uitgelaten worden, dat kan in het begin in de tuin zijn omdat de straat nog te spannend is. Maar stap voor stap gaat hij wennen aan het leven buiten het huis. Hierbij is het van belang dat de opvanghond niet losgelaten wordt. De hond is nog niet aan u gehecht, net in Nederland en kent zijn mensen en zijn omgeving nog niet. Dus gewoon aan de lijn houden bij het uitlaten.

Anti ontsnappingstuig & dubbele lijn

U krijgt een anti-ontsnappingstuig mee. Deze wordt aangemeten bij aankomst en zal de hond ook meekrijgen naar zijn uiteindelijke gouden mand. Weest dus voorzichtig met dit tuig! U dient de hond dubbel aan te lijnen, om de kans op ontsnapping nog meer te verkleinen. Ook leert de hond hiermee hoe hij aan de lijn moet lopen. Voor de meeste opvanghonden zal dat namelijk nieuw zijn.

Wandelen langzaam opbouwen

Het opbouwen van het wandelen moet langzaam gaan. De hond is niet gewend om te wandelen en heeft daar nog niet de juiste spieren voor ontwikkeld. Daarbij moet hij de tijd krijgen om te wennen aan de omgeving en geluiden. Opbouwen begint bij rustig snuffelen en een beetje rondkijken bij de voordeur of in de tuin en wanneer dat goed en ontspannen verloopt, steeds een stukje verder.

Moet u met uw fosterhond op hondencursus?

U hoeft als opvanggezin niet met de opvanger naar cursus. Natuurlijk mag dat wel als u dat heel leuk vindt en de hond er klaar voor is, maar de kosten zijn dan voor uzelf.

Wat kost een fosterhond?

De kosten van de voeding voor de hond zijn in principe voor de foster. Uiteraard zijn eventuele dierenartskosten voor de stichting. Het bezoeken van een dierenarts moet echter altijd in overleg met de organisatie gebeuren, behalve uiteraard bij ernstige spoed.

Wat als de hond wordt geadopteerd

En als dan op een dag het moment is aangebroken dat uw foster geadopteerd gaat worden… dan is dat soms best wel moeilijk…! Maar onthoud, u heeft ervoor gezorgd dat deze zwerfhond een fijne mand heeft gevonden! Daar waar hij voorheen geen enkele kans had en hij waarschijnlijk nooit ouder dan 1 à 2 jaar zou worden… heeft hij nu zijn forever home!  En doordat hij nu gaat verhuizen is de weg vrij voor een eventuele volgende opvanger, die ook op zijn lucky ticket zat te wachten!

Begeleiding van ons team

Wanneer u een hond van ons fostert, staat ons team vrijwilligers voor u klaar om u te begeleiden en bij te staan wanneer dat nodig is.

Wilt u foster worden?

Bent u geïnteresseerd en klaar om de eerste stap te nemen om een hondje op weg te helpen naar die gouden mand?


Adriana over fosteren

Heeft in het verleden menig hondje opgevangen en begeleid

“Wat ik zo bijzonder vind bij een hond in de opvang is om te kijken naar wat zijn de kwaliteiten en mogelijkheden. Houdt een hond van eten dan is dat een mogelijkheid om te trainen met komen, zitten en liggen. En natuurlijk meteen trakteren bij leren zindelijk zijn.

Soms is er hond die van straat komt onzeker; dan is kijken naar hoe krijgen we hem/haar weer met zekere poten op de grond en naast omhulling oefenen we met de nieuwe dingen in de omgeving van de hond. Het is voor mij mooi om te mogen zien hoe ze opbloeien, zelfverzekerd worden en leren spelen! Zelfs een bejaarde hond leerde spelen en genoot van een eigen mand. Wauw!”