Algemeen

Campagne tegen vooroordelen over de Griekse Herder mix deel VII

For the Strays – Paws of Greece voert campagne om de misstanden, de vooroordelen zogezegd, over Griekse Herder mixen te ontkrachten. Hoewel wij altijd ‘voorlichten’ over het sterke en zelfstandige karakter van de Griekse Herder mix, is het echt een fantastische huisgenoot. We zullen af en toe een adoptant van een Griekse Herder mix aan het woord laten.
Vandaag is dat Jeroen. Hij adopteerde Tommy via ons en Tommy leeft midden in Amsterdam op een prachtig appartement. Hier is zijn verhaal:

Graag geven wij een inkijkje in het leven van Tommy middels deze blog.

Sinds het voorjaar van 2021 zijn wij de dolgelukkige honden ouders van Tommy (toen nog Tom). Tommy is geboren rond de jaarwisseling 2021, wij ontvingen hem als puppy. Hoewel mijn partner Lea ruime ervaring had met grote honden (ook uit asiel), was het voor mij redelijk nieuw om een hond om mij heen te hebben.

Bij Tommy hebben wij vanaf dag 1 een enorme behoefte tot binding gevoeld. Er was direct een goede click. Hoewel wij onszelf in de eerste weken moesten remmen in ons enthousiasme om zo Tommy in eigen rust te kunnen laten acclimatiseren aan ons plekje in Amsterdam, zocht hij reeds in het begin toenadering.

Tommy is een echte toevoeging op ons leven. Natuurlijk hebben we ook moeilijke momenten gehad. Zo gingen de eerste ontmoetingen bij ons thuis met andere honden meestal niet goed. Hebben wij tevergeefs geprobeerd om Tommy te laten wennen aan de hondenbench. En heeft hij moeite met onbekende en nieuwe situaties (e.g. vuurwerk), hierop kan hij best angstig reageren.

Bovenstaande zijn echter situaties waarop verbetering mogelijk is. Een Griekse Herder is namelijk een erg leergierige hond, maar dan moet je wel weten hoe je de hond kan motiveren tot gewenst gedrag. Bij Tommy ging dit vanaf het begin erg goed door middel van eten, liefde gaat immers door de maag. Verse kip koken met pindakaas, Griekse yoghurt en zo nu en dan wat kaas werkt bij hem het best. 

Bovenstaande tactiek hebben we toegepast bij de eerste malen waarop we Tommy in een drukke omgeving plaatsten (e.g. restaurant, feestje, op de boot). Hij gedraagt zich hier perfect, zoekt zijn plekje en is heerlijk rustig. Belonen bij gewenst gedrag is hierbij essentieel. Bijvoorbeeld hebben wij geleerd dat zijn rusthouding in een drukke omgeving vaak liggend onder een tafel met zijn voorpoten over elkaar gekruist is. Hierop belonen wij. Ook bij ontmoetingen met de baby’s van onze vrienden, die richting het einde van de Covid pandemie veelvuldig in ons sociale leven kwamen ging het samengaan van iets nieuws met iets lekkers erg goed. Tommy is erg geliefd bij onze vrienden en de kleintjes spelen graag met hem. Natuurlijk is hij met zijn 32 kilo best groot en enthousiast, maar nooit is een ontmoeting slecht bevallen. Ook ervaren we het als erg prettig om Tommy dagelijks te socialiseren met andere honden, vooral in het park. Hij heeft zijn vaste hondenvriendjes en honden ouders die hij soms nog aanspringt. Maar vooral is hij een blij ei, zoekt contact, rent voorop, of rent een hond achterna. En wordt het hem te veel, dan graaft hij een gat. Ziet hij iets wat hem niet bevalt, dan gaan zijn rug haren rechtop staan. Alom gedraagt hij zich perfect in het park en is hij enorm geliefd. Wij hebben Tommy nooit aan de lijn gehad, en vertrouwen opgebouwd door lang te trainen met eten. Hij is nog nooit weggelopen, ondanks dat er soms toch een overvloed aan prikkels in het park zijn.

Omdat wij beiden hybride werken zijn we ook door de week enkele dagen thuis met Tommy. Overdag zoekt hij een plekje op een bed en gaat hij slapen. Na een tijdje voel je dan plots zijn hoofd tegen je arm aandrukken, een teken voor ga mij eens kietelen. Vooral op de achterkant van zijn rug kan hij genieten van een stevige rub, hierbij merk je altijd dat hij begint speeksel te slikken en zijn tong op een bepaalde manier beweegt. Ik ben geen specialist, maar ik hou het op een soort van Pavlov reactie en geniet enorm van hoe hij aan het relaxen is. Recentelijk is Tommy ook fan geworden van zitten op onze benen. Met zijn lange poten wurmt hij zijn achterste op een van ons zodat hij enkel op zijn voorpoten staat. Vervolgens is het onze taak hem te kietelen. Thuis is de bank erg geliefd bij Tommy. Haal hem dan ook vooral niet uit zijn slaap en duw hem van de bank, dat vindt hij echt niet leuk. Maar leg jij je naast Tommy neer, dikke kans dat hij binnen enkele ogenblikken zijn hoofd op jou legt, of op zijn rug gaat liggen en zijn rechtervoorpoot kaarsrecht de lucht in steekt. Nothing better than a bellyrub! 

In ons leven gebeurt het regelmatig dat iemand enkele dagen in het buitenland is. Bij een weerzien met Tommy beleven we erg grappige momenten. Natuurlijk is hij super enthousiast en krijg je erg veel knuffels. Maar ook merken we enige jaloezie als we elkaar een kus geven, dit moment komt hij dan ook graag interrumperen door tegen ons aan te springen. Dan geven we hem ook een kusje en genieten we enorm van zijn karakter. 

Met Tommy naar het buitenland gaan doen we graag. Hoewel hij dan compleet uit zijn vertrouwde omgeving is weet hij zich goed thuis te voelen en te genieten. Zo heeft hij voor het eerst paarden ontmoet in Frankrijk, leren zwemmen in Slovenië, bergen weten te belopen in Italië, en van de natuur in Zweden weten te genieten. Vooral in Zweden bij de schoonfamilie kan hij genieten van het rennen door de bossen, de meren en beekjes, de rust en alle vliegjes in de zomer. Uit zichzelf gaat hij graag op avontuur en zoekt zijn weg. Soms zie je zijn haren op de rug rechtop schieten en ziet of ruikt hij dan iets nieuws. Verlies je hem uit het zicht, met een enkele fluit staat hij naast ons. Hierin is hij erg gedisciplineerd. Zelfs als hij achter een wilde haas aanrent weten we zijn aandacht terug te brengen bij ons. Hierbij is de timing van het terugroepen en de toon erg belangrijk. Van tevoren had ik wel wat vraagtekens of wij een rescue hond aankonden. Nu 1.5 jaar later ligt hij naast mij met zijn poot over mijn onderarm als bevestiging dat het geslaagd is. Tommy begrijpt mij, en wij begrijpen hem. Griekse herders zijn zeker zelfstandig en hebben een sterk karakter, maar gebruik je dit om de hond in zijn kracht te zetten, dan is het je beste match.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *