Algemeen

Reisverslag Nick; vrijwilliger óp de FTS Safe Haven. Deel II

Yasou! Tikani re?

Dag 8 op de Safe Haven in Griekenland. De nachten zijn kort, het lawaai is luid, maar wat is het tof om een bijdrage te leveren aan een groot probleem in Griekenland. Wat ik in een korte tijd heb meegemaakt is verschrikkelijk. 

Roedels volwassen honden die op zoek zijn naar eten, twaalf puppies die in een krat langs de weg zijn gezet zonder moeder terwijl de ogen nog niet eens open waren! Wij hebben ze opgenomen, want overleven zullen ze niet. Er zijn gelukkig mensen die voor de zwervertjes zorgen, helaas teveel die dit niet doen en honden niet als een deel van de familie zien, maar als een object. Kost het geld? Op straat!

Dag 1 begon met het introduceren van de ongeveer 100 honden die we op dit moment verzorgen. De manier van werken, de ins en outs en natuurlijk mezelf een beetje settlen in mijn te schattige caravan. Het is niet veel, maar zeker leefbaar. 

De rest van de dagen spendeer ik vooral op de safe haven. Het schoonhouden, verzorgen, ruzies oplossen en het leren kennen van de honden. Iedere hond heeft zo zijn eigen persoonlijkheid en dat is super interessant om te observeren. 

Een aantal honden kan ik helaas nog niet bij, vanwege hun achtergrond. Verwaarloosd, geslagen, opgesloten, noem het maar op. Ze zijn agressief naar mij toe en wil het risico niet nemen. Giannis (de opzichter) en zijn zoon Nikos kunnen er wel bij gelukkig. Kwestie van vertrouwen. 

Ik mag de hele dag een hoop knuffels ontvangen.

De eerste dagen hier waren de temperaturen nog erg warm overdag en slaapt bijna iedereen. Om 19:00 worden ze actief en dan wordt een conversatie voeren lastig. 

Nu is het overdag rond de 25 graden en in de nachten rond de 10. Het koelt flink af dus! 

Dan is het even rustig, maar stipt om 23:00 begint het echt. De jakhalzen en vossen worden wakker en lopen hier in de omgeving rond. Zonder oordoppen overleef je de nacht niet, het kan echt hels zijn. Maar overdag maakt het allemaal weer goed. 

We hebben een paar pups van zo’n 3 maanden lopen rond de caravan en deze zijn fantastisch. Heel lief, speels en ondeugend. Op zoek naar avonturen, met z’n allen. Geweldig om te zien. 

Mijn vervoersmiddel hier is een fiets en daarmee kan ik naar het dorp hier in de buurt naar toe. Een leuk, gezellig, maar vooral écht Grieks dorp. Flink wat aantal taverna’s, waar de oudere mensen gezellig een kaart spelletje of een ouzo drinken. Óf een freddo espresso, heerlijk! Fijn om heel even oorrust te mogen ontvangen en even uit de hectiek. 

Als het donker is, is het niet verstandig om buiten de safe haven te gaan, zonder auto. Dit ivm zwerfhonden die hun gebied beschermen en mij als gevaar zien, en de jakhalzen. 

Gelukkig is het verloop redelijk snel. Vorige week heb ik vier honden naar Nederland mogen brengen en het ontvangst was geweldig. Heel mooi om te zien hoe deze honden naar hun familie vertrokken en een klein traantje kon ik niet bedwingen (Na twee dagen kennis gemaakt te hebben met ze!). 

Op het moment van schrijven zijn alleen de pups aan het spelen en is de rest redelijk rustig. De radio staat aan met heerlijke klassiekers en we hebben net gegeten. Vanavond hoop ik op een rustige nacht, alhoewel dat tot nog toe niet meegevallen is 😉

De Safe Haven zit vol en er komen iedere dag telefoontjes binnen of we honden willen opnemen. Dit gaat helaas niet altijd en wordt er verder rond gebeld. 

Ik wil niet bedelen, maar mocht er donaties willen worden gedaan, mag je me altijd contacten. Iedere euro telt en gaat 100% naar de stichting. Hiermee kunnen wij het voer voor de honden betalen, de medicaties, de castraties/sterilisaties en nieuwe voorzieningen voor de kennels. 

Ook het volgen van onze sociale media helpt heel veel om het woord te spreiden en mensen kennis te geven wat hier werkelijk allemaal gebeurt. Gezellig dat jullie tot zover zijn gekomen en tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *