HISTORIE: OPGEHEVEN SAFE HAVENS en NOODOPVANGEN

Het Haven Gebied

Op 10-05-2022 werd door een interventie van de (haven-)politie een start gemaakt met de evacuatie van het haven gebied. Hoewel de FTS Safe Haven nog niet klaar was, werd eerst de Taverna ontruimd en vervolgens dag voor dag de Havenhokken, andere noodopvangen en Giannis’ Safe Haven. Op 25-05-2022 werden de deuren uit de Havenhokken verwijderd en de spullen van de rescuers meegenomen. Het einde van een vreselijke periode.

Toelichting:
Dichtbij het strand, in het havengebied, liggen de Havenhokken en de Taverna. Deze twee plekken zijn niet van Stichting For the Strays – Paws of Greece of van onze vrijwilligers. Het zijn beruchte plekken waar mensen hun dieren achterlaten om gevonden te worden door onze vrijwilligers. Ooit waren de Havenhokken volières en was het een trekpleister, vanaf 2020 werd het aangewezen door de burgemeester van Kyparissiá als “overschot plek”; de mensen dumpten hun dieren hier, dan konden ze er net zo goed blijven en door de vrijwilligers verzorgd worden.

Omdat de hokken voor iedereen toegankelijk waren en er nog al eens een hok open bleef staan, heeft een bevriende vrijwilliger mooie, stevige en afsluitbare deuren gedoneerd.
Toen de aantallen hondjes begin 2021 maar bleven groeien, heeft men besloten ook de aan de overkant liggende gesloten taverna in gebruik te nemen voor de verzorging van voornamelijk de pups.

De dieren in het Havengebied waren allemaal te adopteren, ook de katten!
Het haven gebied werd onderhouden en verzorgd door Nikos N. en Giannis. De havenmeester hield ’s nachts de wacht en belde Giannis wanneer er ongeregeldheden waren.

Onder een kleine impressie van de dieren die in het Havengebied woonden. De te adopteren honden en katten zijn te vinden op onze Facebook site.

KyparissíaGiannis’ safe haven

Verstopt tussen de olijfbomen, ver weg van de dreigende wereld leven 28 honden, 15 katten en een stuk of 10 kippen. Want, bij Giannis leeft alles door elkaar… De honden die bij hem vandaan komen zijn dus goed gemanierd en kunnen met allerlei dieren samenleven.

De dieren in zijn safe haven zijn niet allemaal te adopteren. Niet omdat ze niet geschikt zijn, maar omdat ze óf te zwaar zijn voor het transport, óf omdat ze iets onder de leden hebben, óf simpelweg omdat Giannis een enkele als eigen beschouwt.

Naast de tijdelijke opvang van deze rescues, rijdt hij de bergen in om mensen te helpen met het vervoer voor het steriliseren en castreren en is hij officiële vrijwilliger voor de municipaliteit Trifiliá. Hij ontvangt door deze status +/- 25 zakken voer per jaar; helaas lang niet genoeg om het werk te doen, wat hij doet.

Onder een kleine impressie van de dieren die bij Giannis wonen. De te adopteren honden zijn te vinden op onze Facebook site.

Kyparissía

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Adopteer-een-pup.png

Nikos’ katten kolonies

Naast de opvang van 20+ onbemiddelbare katten (vanwege ziekten en aandoeningen) in huis, voert Nikos zo’n 250 katten in kolonies verspreid over Kyparissia en Filiatrá. Dit kost hem ruim 2 uur per keer, drie keer in de week en €85,00 per week!

In 2020 heeft hij 120 katten gesteriliseerd of gecastreerd, waarvan. Hij krijgt hierbij gelukkig ook ondersteuning van o.a. GAR (Greek Animal Rescue, UK). In juni 2021 staat de teller al op 105! Hij vindt tot zijn spijt elke dag wel een ‘intacte’ poes of kater.
Buren, die niet over een auto beschikken, helpt hij met het brengen en halen van de katten die geholpen moeten worden… dit doet hij allemaal naast zijn werk.

Ik mocht in 2019 met hem mee naar zijn katten kolonies in Kyparissia en was 1,5 uur in zijn gezelschap. Hij vertelde me veel over de kolonies, maar ook over de Grieken en hun omgang met honden en katten. Hieronder een kleine impressie van de foto’s die ik maakte. Het verhaal is terug te lezen in mijn blog.


Nikos’ virtuele adoptiekatten

Nikos, onze kattenman, heeft in zijn huis 20+ katten opgenomen, die bijna allen iets mankeren, waardoor ze uiteindelijk niet meer terug de straat op kunnen. Ze genieten bij Nikos van veel liefde, intensieve zorg en een zorgeloos bestaan.

Deze katten hebben niet alleen veel aandacht nodig, maar ook speciale zorg en speciaal voer. De katten zijn óf chronisch ziek (van auto immuun tot blaasgruispatiënt), óf hebben huidkanker en mogen nooit de zon meer in, óf blind, óf… ja of…

Hieronder alvast een kleine impressie.

Nikos’ ziekenboeg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Virtuele-adoptie-kat.jpg

Orsa’s safe haven

Afgelegen, weg van dreiging, ligt de safe haven van Orsa. Hier wachten ongeveer 20 honden en een wisselend aantal pups op hun ‘voor altijd huisje’. Alle honden en pups zijn zwervers met een verhaal. De verhalen zijn na te lezen in de albums op onze Facebook site. Om een mooi beeld te geven, wordt beneden de live sessie van 12-07-2021 afgespeeld.

Bij Orsa zijn ook honden die niet geadopteerd kunnen worden. Dat kan zijn omdat zij bijvoorbeeld te zwaar zijn voor transport, of een complexe medische aandoening hebben.

Naast de opvang van deze rescues is zij officiële vrijwilliger voor de municipaliteit Trifiliá en rijdt zij uit om zwervers te vangen voor het steriliseren en castreren, waarna zij ze weer terug zet in hun leefgebied (wanneer de gezondheid dat toestaat). Tevens wordt zij gebeld wanneer er weer een nest pups in een container, of zwervend langs de weg, gevonden wordt. Zij ontving door deze status +/- 25 zakken voer per jaar; veel te weinig. Helaas is de Municipaliteit hier in 2021 mee gestopt. Alle vaccinaties, overige medicijnen en voer betaalt zij uit eigen zak, van haar pensioen.

Onder een kleine impressie van de dieren die bij Orsa wonen. De te adopteren honden zijn te vinden op onze Facebook site.

Filiatrá

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vrolijke-pup.png

Help make life a little better.

Wilt u ons steunen, doneer dan op rekeningnummer NL14BUNQ2042048275 (BIC: BUNQNL2AXXX)
t.n.v. Stichting For the Strays – Paws of Greece (FTS) o.v.v. uw doel.
Of via Paypal: paypal.me/FTSPoG o.v.v. uw doel.
Of vraag ons via onderstaande knop een Bunqie (Tikkie van onze bank) te sturen; u kunt zelf een bedrag naar keuze invullen.
Of maak direct aan ons over via onderstaande knop.
U kunt ons ook vragen een Bunqie te sturen via het contactformulier; u kunt zelf een bedrag naar keuze invullen.